Stránky

sobota 31. januára 2015

Mesačná chvastačka- Január

Tento mesiac bol pre mňa veľmi pekný z oblasti kníh. Do knihovničky mi pribudlo 13 krásnych, nových kníh a tak Vám ich chcem dnes predstaviť.



 Tieto dve knihy som si zobrala z antikvariátu. Vyzerajú ako nové a ja sa nemôžem dočkať toho ako ich prečítam.

Anjelska hra- Mladý novinár a spisovateľ David Martín prijíma v kritickom okamihu svojho života veľkorysú ponuku záhadného vydavateľa a podujme sa napísať preňho knihu, akú ešte nikto nenapísal. Faustovský motív pokušenia a túžby po ľudskej a autorskej nesmrteľnosti je odkazom na minulosť i pripomenutím súčasnosti. Barcelona, ktorá aj v tomto románe vystupuje nielen ako kulisa, ale ako jedna z postáv, je tentoraz modernistická, gaudíovská, staré štvrte a špinavé zákutia ustupujú novým uliciam, štvrtiam, parkom, po svetových výstavách zostávajú v meste architektonické a technické vynálezy, vybuchujú sociálne nepokoje. Uprostred rodiacej sa novej Barcelony žije staré mesto s úzkymi fantazmagorickými uličkami a pod ním bludisko chodieb a kanálov, plné duchov a tieňov minulosti. Spoznávame honosné vily starých a nových boháčov na úpätí Tibidaba, vznikajúcu novú štvrť Ensanche a slávnu Triedu Diagonal, obývanú priemyselníkmi, bankármi a právnikmi, Raval, vykričanú štvrť kabaretov a nočných klubov...

Tieň vetra- Román Tieň vetra sa odohráva v povojnovej Barcelone. Rozprávač a zároveň hlavný hrdina je syn majiteľa antikvariátu, Daniel Sempere, ktorému sa v detstve pri návšteve tajomného Cintorína zabudnutých kníh dostane do rúk román Tieň vetra od neznámeho spisovateľa Juliána Caraxa. Od tej chvíle sa v jeho blízkosti začnú diať čudné veci. Daniel sa knihou nadchne a rozhodne sa pátrať po osude autora a jeho ďalších dielach. Pátranie, ktoré s rôznymi prestávkami trvá viac ako desať rokov, postupne odhaľuje drámu tragickej lásky. Tá poznačila osudy mnohých ľudí, s ktorými sa Daniel postupne stretáva. Pátranie po informáciách o tajomnom spisovateľovi privedie Daniela do obdobia pred občianskou vojnou, sleduje osudy Juliána Caraxa a jeho priateľov i nepriateľov počas vojny a nakoniec sa celý príbeh prepojí s jeho vlastným životom. Počas pátrania spoznáva mnoho ľudí, ktorí ovplyvnili jeho život, spoznáva lásku a priateľstvo, ale aj zradu, nenávisť i krutosť. Príbeh hľadania sa tak stáva románom o dospievaní mladého muža, ktorý objavuje základné hodnoty, akými sú vzťah k otcovi, priateľstvo a láska.



Na túto knihu som narazila úplnou náhodou. Dávnejšie som čítala jednu knihu z edície "Evetínky", chcela som si prečítať ďalšiu a na tejto ma veľmi zaujala anotácia. 
Všetko naopak- Stela vyrastala ako jedináčik. Rodičom sa darilo, ich firma zarábala veľké peniaze a podľa toho vyzeral aj Stelin životný štandard. Zaneprázdnená mama a otec jej namiesto času venovali drahé darčeky, neviedli ju k zodpovednosti, mala všetko, na čo si spomenula – dvakrát. Kupovala si kamarátov, známky v škole, reálny život jej spolužiakov jej pripadal smiešny a trápny.
Až do chvíle, kým sa otcovi prestalo dariť. Keď jeho firma skrachuje, stredoškoláčka Stela spoznáva, že peniaze nie sú zďaleka všetko...






 Po tejto knihe som už veľmi dlho pokukovala, no tento rok to máme ako povinné čítanie v škole a tak som si ju nakoniec kúpila. Nebolo to z donútenia, aj tak som ju chcela.
Malý princ- Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné. Malý princ je rozprávka pre dospelých, ktorú čítajú aj deti. Človek po nej siahne najmenej dvakrát v živote. Raz ako dieťa, druhý raz ako dospelý.

 Na prvé dve knihy som videla recenzie, ktoré ma veľmi zaujali. Na "Milovanej princeznej" som prišla cez kamarátku, no a na tú poslednú knihu som prišla úplnou náhodou- na martinuse som ju uvidela pri mojej objednávke.
Lýdia: Fascinujúci román o obchodníčke s purpurom si určite nájde obľubu u mnohých čitateľov a čitateliek. Autor bol očarený touto ženou – prvou kresťankou v Európe, ktorá sa dala pokrstiť Pavlom. Pri čítaní knihy každému čoraz živšie vystupuje pred oči domáca cirkev novoobrátenej predavačky purpuru. Lýdiin dom sa stal strediskom prvotnej cirkvi. Stala sa zanietenou kresťankou, vynikajúcou hostiteľkou, ženou, ktorá vďaka svojmu veľkému srdcu prijímala rovnako apoštolov, ako aj prvých kresťanov, či už vznešeného pôvodu alebo otrokov. Autor majstrovsky zachytáva atmosféru stretnutí týchto prvých kresťanských spoločenstiev. Ak vám pri čítaní životopisu vystúpi pred oči úspešný model „domácej cirkvi“, potom sa autorova námaha vyplatila.


Klauzúra: Vstup zakázaný!: Populárna americká filmová hviezda vstúpi zo dňa na deň do kláštora misijných sestier dominikánok na Zlaté hory. Je to vrtoch? Spôsob vlastnej reklamy? Alebo niečo iné, niečo viac? Na tieto otázky nemá odpoveď ani šéfredaktor veľkého ženského ilustrovaného časopisu. Odpoveď však poznať chce, a tak sa rodí plán: Pre získanie reportáže mu má poslúžiť nádejná mladá reportérka Eileen O'Davisová, ktorá s predstieraným záujmom o rehoľný život klope na bránu toho istého kláštora. Prečíta si čitateľka ženského ilustrovaného časopisu zaujímavú reportáž? Alebo... Naša čitateľka i čitateľ sa v tejto knihe dočíta o živote za bránami kláštora a s napätím bude sledovať duchovný prerod mladej hrdinky Eileen   


Milovanej princeznej: 

Ktorá žena by nechcela dostať listy od svojho Kráľa?


Slová útechy a povzbudenia: Malá knižôčka, avšak s dôležitým obsahom. Autor na základe vlastnej skúsenosti vybral a usporiadal verše, vety a celé odseky z Biblie, ktoré osobne prehovorili do jeho života.



Túto knihu som dostala ako darček. Prvú časť som dostala od rovnakej osoby na Vianoce.

Šlabikár šťastia 2:Druhý diel Hiraxovho Šlabikára šťastia sa zameriava na sebapozorovanie ako spôsob spoznania a čistenia sa, vnímanie súvislostí pri veciach, ktoré sa nám neustále opakujú, začatie vnútorného dialógu, zbavenie sa zlozvykov a programov, ktoré nám škodia. Autor sa bude snažiť odpovedať, prečo sa človeku neplní to, po čom túži, ako urýchliť zámer (obetou a pokorou), prízvukuje dôležitosť vďačnosti, sebaodpustenia, zastavenia prehnaného ospravedlňovania a sebaobviňovania. Príde na riešenie následkov ohovárania, závisti, vzniku chorôb, skrytého pocitu viny s následkom karavany bolestí.

Kniha opisuje model a vznik "obete", tichého energetického upíra, dôvody nízkeho sebavedomia a narodenie strachov v človeku, model agresívneho energetického upíra, zrod opičej lásky. V kapitolách zameraných na vzťahy sa Baričák upriamil na dôležitosť komunikácie, eliminovanie sporov a hádok, pochopenie, prečo si človek priťahuje "zlého" partnera.

Kniha chce pozitívne motivovať k vykročeniu cesty sebapremeny a roztopenia duševných bôľov.





K tejto knihe som sa taktiež dostala cez recenzie.

Šťastná sedmička: Willow Chanceová je dvanásťročný génius. Je posadnutá rastlinami a medicínou, obzvlášť chorobami. Jej záľubou je počítať po siedmich. Sedmička má v jej živote zvláštny význam, a tak ju považuje za dokonalé číslo. 
Sympatická Willow si cestu k ľuďom hľadá len ťažko. Bodaj by nie, s takým mudrlantom sa nevychádza ľahko. Aj pre učiteľov je tvrdým orieškom, k výchovnému poradcovi chodí ako na klavír. Nemá takmer žiadnych priateľov, okrem dvoch vietnamských súrodencov. Rozpráva sa s nimi, ako inak, po vietnamsky. 
Život tohto neobyčajného dievčaťa sa však nečakane zvrtne, keď jej milovaní adoptívni rodičia tragicky zahynú. Hlboký smútok prekonáva Willow vďaka nezlomnej energii, túžbe po poznaní, ale najmä vďaka priateľom. Bohužiaľ hrozí, že čochvíľa stratí aj ich. 


K Paddingtonovi som sa dostala len cez kino. Chcela som vidieť film v kine, no vždy keď som sa chystala tak mi do toho niečo prišlo a už ho u nás v meste nehrajú. Tak som si aspoň knižky kúpila.

Medvedík Paddington: Medvedík Paddington z Čiernočierneho Peru patrí k tým medveďom, ktorým sa vždy čosi prihodí. Po dlhej ceste si v rušnom Londýne nájde novú rodinu Brownovcov a život všetkých sa razom zmení. Keď je totiž Paddington nablízku, aj tie najobyčajnejšie veci sa stanú veľkým dobrodružstvom. Úsmevné príhody neskúseného medvedíka od oceňovaného autora Michaela Bonda.

Poznáte už Paddingtona?: Ďalšie úsmevné príbehy medvedíka z Čiernočierneho Peru. Našťastie medvede, ako je Paddington, sú zriedkavé. Medvedík z Čiernočierneho Peru totiž vždy spôsobí nejaké zmätky, či už sa to týka maľovania a tapetovania, pátrania po zlodejoch alebo fotografovania.

Paddington, pomocník na pohľadanie: Medvedík Paddington k nám prišiel z Čiernočierneho Peru a teraz sa musí naučiť, ako sa medzi nami ľuďmi žije. Paddington je slušne vychovaný medveď, ale svet ľudí je taký komplikovaný, taký odlišný, že aj pri najlepšej vôli to takmer vždy vypáli opačne. Jednoducho, keď je Paddington nablízku, o zábavu a dobrodružstvo je postarané. 




Knižky spolu :)


A vy? Aký ste mali mesiac z oblasti kníh? 
Prajem Vám pekný deň 

2 komentáre:

  1. Krásne knižky. :) Ech ty, si sa mi nepriznala, že si si kúpila Lýdiu a Klauzúru! :D Beťárisko. :D Už sa teším na recenzie všetkých kníh, snáď sa ti budú páčiť. Ja budem počas pôstu čítať druhú knihu z edície Lýdia - Leonu. A vyšla už aj Abigail a Abrahám. Vyzerajú úžasne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Blahoželám Ti k toooooľkým pútavým knihám :) ... a prajem Ti veľa príjemných i obohacujúcich chvíľ pri ich čítaní.

    Kniha "Malý princ" patrí medzi moje najobľúbenejšie knihy. ... a knihu Klauzúra - vstup zakázaný! som čítala dávnejšie ale fajn dojem a poučenie mi z tejto knihy do dnes zostalo...

    Ešte raz blahoželám, prajem pekné a obohacujúce chvíle pri čítaní a už teraz sa teším na Tvoje recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť