Stránky

štvrtok 2. apríla 2015

Mesačná chvastačka- marec

Tento mesiac mi do knihovničky pribudlo pomerne málo kníh, no som z nich úplne nadšená. Všetky knihy sú anglické, pretože u mňa prevažujú slovenské a ja to chcem ako-tak vyrovnať. Kníh je celkovo 5, čo je najmenší počet, ktorý mi pribudol za existenciu blogu.



Začnem knihou, na ktorú som sa tešila najviac. Milujem kone a toto je zrovna knižka o nich. Na Martinuse mali posledný kus, a tak som ho hneď musela mať. Po prelistovaní prišlo prvé sklamanie- menšie písmo som ešte nevidela. Neviem kto toto má akože čítať...
Anotácia: Hlavná hrdinka Samantha Taylorová pracuje ako asistentka riaditeľa v druhej najväčšej reklamnej agentúre v Štátoch a darí sa jej natoľko, že nik o nej nepochybuje ako o novej šéfke. V súkromí však trpí, nemôže mať deti. K tomu nastáva aj zvrat v manželstve, ktoré sa úplne rozpadne, aj napriek tomu, že Samantha stále svojho manžela miluje. Kolegovia jej odporučia zmenu prostredia, a tak odchádza na vidiek, aby si oddýchla na ranči u svojej priateľky. V novom prostredí sa postupne dostáva z krízy a do jej života opäť vstupuje ďalší muž...





Kniha, ktorú písala jedna bloggerka je skvelá. Moc som sa na ňu tešila, no je príšerne hrubá, a tak je to zas ďalší nekonečný príbeh. Prečítala som si prvých pár strán a celkom ma to zaujalo. Kniha výjde v júni aj v slovenskej verzii a má ešte krajšie fotky ako táto.
Anotácia: Penny bloguje pod supertajným nickom GirlOnline o všetkom, čo ju trápi, o priateľstve, o chlapcoch, o škole, o svojej šialenej rodine, a dokonca aj o záchvatoch paniky. Keď sa Penny strápni na školskom predstavení a video zahltí Facebook aj YouTube, akoby zázrakom jej rodičia prijmú pracovnú ponuku, vďaka ktorej strávia Vianoce v ďalekom New Yorku. Tam stretáva pekného Noaha s gitarou prevesenou cez chrbát. Penny sa zrazu zamiluje až po uši a na svojom blogu zachytáva každý okamih strávený s „brooklynským chalanom". Lenže aj Noah pred ňou skrýva jedno tajomstvo. A keď sa to tajomstvo prevalí, ohrozí nielen Penninu anonymitu na blogu, ale aj jej najbližších priateľov.
The longest ride som objednávala mojej sesternici cez leto. Prečítala som si na dovolenke pár strán a zaujala ma. Neznášam požičiavanie kníh, a tak som si ju kúpila. 
Anotácia: Deväťdesiatjedenročný Ira Levinson, ťažko chorý a osamelý, uviazne po dopravnej nehode bez pomoci na odľahlom cestnom násype. S početnými zraneniami sa usiluje ostať pri vedomí a v tomto stave sa mu na vedľajšom sedadle odrazu pred očami zhmotní nejasný obraz ženy. Je to jeho milovaná manželka Ruth, ktorá zomrela pred deviatimi rokmi. Ruth mu rozpráva príbehy, ktoré sú spomienkami na to, čo spolu prežili – na to, ako sa zoznámili, na vzácne obrazy, ktoré dlhé roky zbierali, na temné obdobie druhej svetovej vojny, ktorá poznačila životy oboch rodín. Nalieha na Iru, aby sa nevzdal a ostal pri vedomí. Ira vie, že Ruth nemôže byť v aute, ale upína sa na jej slová a vlastné spomienky, znovu prežíva zármutok aj každodenné radosti manželstva.
O niekoľko kilometrov ďalej sa na miestnom býčom rodeu mení život študentky posledného ročníka univerzity Wake Forest. Sophia Danková sa po nedávnom rozchode zoznámi s mladým kovbojom Lukom. Je úplne iný ako nafúkaní študenti v internáte. Sophia vstupuje s Lukom do sveta, kde každý deň ide o veľa – o prežitie a úspech, o krach a zárobok, dokonca aj o život alebo smrť. Keď sa mladí ľudia do seba zamilujú, Sophia zrazu zisťuje, že si svoju budúcnosť predstavuje celkom inak. Je to budúcnosť, v ktorej má Luke silu zmeniť jej plány... ak tú budúcnosť nezničí to, čo pred ňou Luke tají.
Ira a Ruth, Sophia a Luke. Dve dvojice, ktoré majú len málo spoločné a ktoré delia od seba roky a skúsenosti. A predsa sa ich životy dojemne pretnú, aby nám pripomenuli, že aj tie najťažšie rozhodnutia nás môžu priviesť na neobyčajné cesty, ktoré ležia za hranicou zúfalstva a smrti a povedú nás až do najhlbších zákutí nášho srdca.


Moja dlho okukovaná Zlodejka kníh. Dlho, dlhočízne dlho som ju chcela. Prelistovala som a zistila som, že táto kniha bude na mňa čakať ešte veľmi dlho.
Anotácia: Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.
Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom "tam vonku", kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom "vnútri", v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.
Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.


Pred nedávnom sme na hodine angličtiny čítali kúsok z Hamleta. Veľmi som si ho chcela kúpiť, no v našom kníhkupectve v meste ho nemali. Bol len v slovenčine, no to som nechcela. Jedinú shakespearovku mali túto. O knihe Kráľ Lear som nikdy nepočula. Asi mám nešťastie na malé písmo, no toto je niečo neskutočné. Vzadu je slovník anglických slov zo starej angličtiny do tej novej, a tak to celkom uľahčí čítanie, no ja som dostatočne lenivá na to, aby som sa tam pozrela. Na knihu sa moc neteším, no ja Shakespeara milujem, a tak si s tým nejako poradím.
Anotácia: Azda na nijakého zo svojich hrdinov nenaložil Shakespespeare toľko utrpenia ako na kráľa Leara, ktorý – podobne ako kráľ zo slovenskej ľudovej rozprávky Soľ nad zlato – zavrhol svoju najmladšiu dcéru, hoci ho mala najradšej, a kruto sa sklamal v dvoch starších. Všetkých nás čaká posledný účet – každý z nás sa môže uvidieť v mohutnom zrkadle tejto tragédie. William Shakespeare (1564 – 1616) nebol len veľký dramatik – bude sa o ňom vždy hovoriť aj ako o najväčšom básnikovi divadla.

Knihy prečítané: Šlabikár šťastia 1. diel.

Všetky moje marcové krásky pokope.
Aké knižky pribudli vám?
Prajem pekný deň ♥

3 komentáre:

  1. Skvelé kúsky. Takú Girl online a Longest ride od Sparksa ti závidím :D a ešte v angličtine.. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Girl Online bych si moc ráda přečetla, asi v angličtině :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzerá, že bude dobrá, no je poriadne veľká :/

      Odstrániť