Stránky

pondelok 27. júna 2016

William Shakespeare- Rómeo a Júlia

Názov: Rómeo a Júlia
Autor: William Shakespeare
Vydavateľstvo, rok: Odeon, 2016
Počet strán: 141
Originálny názov: Romeo and Juliet
Čítané v jazyku: slovenský


"Tragédia Rómea a Júlie."
Všetci do jedného poznáme príbeh Rómea a Júlie. Ten smutný príbeh lásky.
Ja som ho čítala už niekoľkokrát, no v roku 2016 vydavateľstvo Odeon prišlo s novou verziou na počesť 400tého výročia smrti Williama Shakespeara. A ja som po úspešnom ukončení školského roka netúžila po ničom inom ako po kolekcii 10tich kníh. Mala som teraz veľmi dlhú pauzu od čítania, no táto kniha ma prinútila znovu začať. Veď by to bol hriech nečítať hneď ako sa do rúk dostane.
Neľutujem, že som siahla po takmer roku ako prvej siahla po tejto knihe, ktorej dej pozná už celý svet.



Dej sa odohráva v 17. storočí. V časoch kedy 13 ročné dievčatá zomierali pre lásku k vyhnancovi a jednotlivé mestá v krajine boli oddelené múrmi. Nachádzame sa vo Verone, Taliansko. Žijú tu dva znepriatelené rody- Capulettiovci a Montecchiovci. Júlia je mladé dievča, pre ktoré by sa už patrilo sa vydať. Jej rodičia sa rozhodnú nájsť ženícha a usporiadať ples. No nikto z ich rodu by nečakal, že syn ich nepriateľa Rómeo Montecchi sa opováži príjsť. Tu sa zoznámi najslávnejší pár klasickej literatúri. Pravdepodobne v (približne) roku 1596 sa hneď po zoznámení sobášili zamilované páry, čo je pre nás celkom divné, no vtedy asi nebolo. Hneď na druhý deň si Rómeo a Júlia povedali "áno" v kostole bez toho aby o sebe vedeli niečo viac ako to, že sú navzájom nádherní- veď fyzická krása je tak "dôležitá", že hneď sa treba brať.


"Posledný pohľad, oči! Posledné objatie, ruky! Pery, brány dychu, spečatia pravým bozkom zmluvu s tebou, ty nenásytná smrť!"


Ale nič netrvá večne a ani nadšenie z unáhlenej svadby. Ich láska nedokázala udobriť rody a bitky, nenávisť trvala až do posledného bodu. Ten hnev sa zakončil smrťou a čitatelia môžu len dúfať, že ak by tieto dva rody ešte existovali, tak by žili v mieri.


Pre mňa ako milovníčku tohto príbehu to nebolo nič nové. Ale páčilo sa mi toto nové vydanie. Bolo obohatené o mnohé historické fakty- životopis Shakespeara, o Alžbetínskom divadle, zoznam Williamových diel. A taktiež sa v knihe nachádzajú rôzne poznámky, úvahy o tom ako plynul čas z autorového pohľadu. Na celom tomto diele len nerozumiem jedno- ako je možné, že v priebehu štyroch dní sa mohlo udiať toľko vecí, že bežnému človeku by to trvalo aj celý život. Ale to je skryté tajomstvo.

"Pochmúrny mier nám tento úsvit dal- aj slnko skrýva za závoj svoj žiaľ. Poďme už. Čakajú nás rozhodnutia. Nevinným patrí milosť, vinným putá. Naveky najsmutnejší! Taký je ten príbeh Rómeo a Júlie."




Knihe dávam 5 "srdiečok" z piatich. Tento príbeh si ma chytil za srdce a myslím, že si ho ešte aspoň raz niekedy prečítam. Určite jedna z najlepších kníh.


Prajem pekný deň 








1 komentár: