Stránky

pondelok 23. februára 2015

Nájdite si čas na čítanie!

"Čítanie je snívanie s otvorenými očami."
Ja sama som s časom na knihy na tom mizerne. Cez normálne dni som v škole, potom si pozriem seriál v TV (ktorý by sa dal vyradiť a namiesto toho čítať, no po škole fakt nemám náladu na čítanie), keď skončí sa čo-to poučím a na konci dňa som už taká unavená, že nevládzem nič. Cez víkendy zájdeme k babke alebo ideme niekde preč a tak si knihu nevytiahnem ani na chvíľu. S takýmto štýlom čítania nezvládnem veľa kníh za rok, no čas prázdnin a voľných dní to našťastie zachraňujú. No i napriek tomu milujem čítanie a veľmi si prajem aby som naň mala aspoň o trochu viacej času.
No i keď ja nestíham čítať tak vám prinášam zopár typov ako zvládať čítanie i popri povinnostiach. 




1, Pred príjemným spánkom, skvelá kniha
Myslím, že najjednoduchší spôsob ako si nájsť čas na knihu a tým si aj zaistiť kvalitný spánok je tento. Mnoho psychológov sa zhoduje na tom, že kniha je najlepší spôsob, ako sa pred spaním odreagovať a privolať si tak dobré sny. Lepšie ako ležať večer s mobilom v ruke, ktorý nás oslepuje v tme a je nepríjemný na oči alebo brať tabletky na spanie, nie? A tiež má človek dobrý pocit z toho, že venoval aspoň chvíľu svojmu koníčku. Čo môže byť lepšie ako po namáhavom dni zaľahnúť do postele s rozčítanou knihou a ponoriť sa do jej príbehu? Tak ako strávite tento večer vy?









2, Cestovanie s knihou
Ja tento spôsob využívam keď som niekde na ceste autom alebo sedím v autobuse na ceste do školy. Spríjemnite si tak cestu do školy/práce a je to skvelý spôsob ako sa povenovať ďalšej kapitole v obľúbenej knihe. Tak čo, ktorú knihu si vezmete na najbližšiu cestu? 








3, Okúp sa spolu s knihou
Myslím, že tento spôsob je veľmi málo využívaný. Ja som ho využila len párkrát, no zdá sa mi nepohodlný. Vziať si knihu do vane nesie veľké riziko. Kniha sa môže namočiť a to je nepríjemné aj pre knihu, no i pre čitateľa. Keď som bola v lete na dovolenke tak som skúsila čítanie na nafukovačke v bazéne. A celkom to šlo. Ale aj tak si myslím, že vytiahnuť si knihu, napustiť horúcu vodu s bublinkami a príjemne si oddýchnuť je veľmi príjemné. 


"Knižnica je nemocnica pre myseľ."



4, Rozložte si čas na všetko
Toto sa chystám vyskúšať už veľmi dlho- napísať si presný časový plán, ktorý budem dodržiavať. Napísať tam čas určený na povinnosti, no nezabudnúť aj na oddych a po oddychu si dať nejaký pekný príbeh. Ja dávam väčšiu pozornosť veciam, ktoré nie sú dôležité a vyčerpajú ma a tak je normálne, že potom som unavená. Takýmto spôsobom si človek nájde čas naozaj na všetko a bude mať jasno v tom čo chce zajtra robiť :)







"Knihy dnes, knihy zajtra, knihy navždy."

5, Nezaujímavá téma...treba to využiť!
Tento spôsob využívam už veľa rokov. Netýka sa len školy, dá sa to využiť naozaj všade. Vždy keď sa rozpráva o niečom nezaujímavom treba skryť knihu za niečo veľké a spokojne si čítať. Ja to väčšinou robím pod lavicou v škole, za časopisom alebo učebnicou pred rodinou. Je to skvelý spôsob ako si vychutnať knihu a vyhnúť sa nezaujímavým rozhovorom. 







6, Vypni telku...začni čítať
Toto dokáže veľmi málo ľudí. Väčšinou je normálne, že ľudia večer nesiahnu po knihe, no zapnú nejaký seriál. Televízor je v tomto prípade ničiteľ neprečítaných kníh. Kazí oči a je tam kopu reklám. Nie je lepšie si obľúbený seriál vychutnať v knižnej podobe? 




"Únik."

Máte aj vy svoje typy na využitie času čo sa týka kníh? 
Využijete niektorý z typov? 
Prajem pekný deň ♥





5 komentárov:

  1. Mne sa najlepšie číta večer pred spaním, keď v celom dome je úplné ticho a všetci spia, len ja som v inom svete a s postavami prežívam nejaký príbeh. Tu je však vždy riziko, že sa začítam a potom je naraz veľa hodín. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto ja robím len cez prázdniny, no vždy keď sa pokúšam takto čítať tak som hneď unavená alebo tak nervózna, že je kopu hodín, že sa stále dívam na hodinky a už veľa neprečítam. Ale stáva sa mi pri ťažkých knihách, že jednu kapitolu čítam strašne dlho a aj keď je veľa hodín tak si to nevšimnem.

      Odstrániť
  2. Zaujímavý článok :) Ja sa hlavne snažím obmedzovať tú televíziu a nahradiť čas strávený pri nej radšej s knihou alebo písaním. Knihu si nikdy neberiem keď cestujem, hlavne autobusom, pretože mi je to také nepríjemné-neviem prečo....a do vane knihu-no tak to by som radšej neskúšala :D Ale najlepšie sa číta, keď je všade ticho-ja tak chodím do prírody na moje obľúbené miesto-sedím na deke a čítam. Nie je nič krajšie ako čerstvý vzduch, teplé slnečné lúče, spev vtáčikov a hlavne dobrá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ja večer TV nepozerám vôbec, len poobede seriál keď dojdem domov. Večer venujem blogu. Keď čítam v autobuse knihu, tak sledujem ako sa ľudia pozerajú čo čítam. Pár krát sa mi dokonca stalo, že ľudia za mnou čítali text. Bolo to nepríjemné, no ja som sa smiala a tvárila sa, že ďalej čítam. Mne je ticho nepríjemné, a tak nedokážem v tichu čítať ani sa na nič sústrediť. Keď aj v noci čítam, tak potrebujem mať aspoň potichu hudbu.

      Odstrániť
  3. ... vďaka za tento i všetky Tvoje pútavé články :)

    Čo sa týka môjho obľúbeného spôsobu či času čítania ... mám rada, keď je už večer, tma .... kláštorné ticho a ja si môžem prečítať niečo, čo ma vnútorne obohatí ... mám tieto chvíle rada :)

    OdpovedaťOdstrániť