Stránky

štvrtok 19. februára 2015

Môj názor na...čítačky kníh

E-knihy alebo celým názvom elektronické knihy pozná už určite každý (nie len) knihomoľ. Ja som sa rozhodla s vami podeliť o môj názor na túto vecičku.

Elektronická kniha (iné názvy: eKniha, ekniha, e-kniha, digitálna kniha, e-book, ebook, eBook) je kniha v elektronickom formáte. Nejde teda o klasickú tlačenú knihu, ale o knihu, ktorá sa nachádza v elektronickej podobe a možno ju čítať napríklad na počítači. V súčasnosti umožňujú niektoré obchody zakúpenie knihy v klasickom aj elektronickom vydaní                      -naša navždy najmúdrejšia Wikipedia

Musím uznať, že kombinácia Starbucks a Harry Potter
vyzerá aj na čítačke očarujúco :)
                    Ja som svoju čítačku dostala ako 9-10 ročná a tak ju už mám nejaké tie roky. Z môjho pohľadu je to jedna z najzbytočnejších vecí v živote. Výhovorky typu "nezaberie toľko miesta ako bežná kniha", "máš veľa kníh vždy pri sebe", bla,bla,bla sú fakt len výhovorky keď ľudia už nevedia čo povedať, pretože vety tohto typu povie každý keď sa jedná o čítačky. Ja ako som už spomínala mám čítačku celkom dlhú dobu a ešte som na nej neprečítala ani jednu knihu. Mám tam zaplnenú skoro celú pamäť čo tam mám kopu kníh, no prečítať nejakú... NIE! Pokúšala som sa na nej prečítať Twilight ságu, ktorú už poznám asi aj odzadu, no po pár kapitolách ma to omrzelo. Rok dozadu som si objednala na Sashe jeden krásny obal s tým, že by som sa k nej chcela vrátiť a dať jej ešte šancu. Vzala som si ju pár krát do školy, pretože predsa je jednoduchšie pri toľkých knihách šupnúť do tašky len malú dosku ako 400 stranovú knihu. Ale po týždni som si na nejakú eknihu ani nespomenula. Radšej sa budem niekde naťahovať s hrubou knihou ako by som tú knihu nemohla cítiť v rukách, prevracať jemné strany, cítiť jej vôňu a pri čítaní cítiť na rukách hrany obálky. O to všetko sa nedám obrať kvôli nejakej doske, ktorá sa tvári ako najskvelejší vynález vo svete knihomolov. Kvôli tomu, že sú knihy hrubé tak ich prečítam príšerne málo,pretože do školy (a celkovo všade) chodím len s kabelkou, ktorú ledva zapnem a jednoducho sa mi tam kniha nezmestí (častokrát by som všetky učebnice vyhodila z okna len aby som si mohla vziať rozčítanú knihu). Ale radšej by som prečítala hoci aj len 2 knihy za rok ako necítiť knihu. Ale keď som mala už spomínaný týždeň pri eknihe, tak bolo skvelé ako som ju mohla mať položenú v škole na zošite a nikto si ju ani len nevšimol. V pohodičke som čítala na hodinách kde nesedím v prvej lavici. Tiež sa mi na nich nepáči, že sa môžu vybiť. Normálna kniha sa neprekvapivo nevypne a vydrží koľko chceme my (ako rýchlo ju prečítame). Ja som plne verná našim voňavučkým a krásnym poriadnym knihám :)

Moja čítačka:




Spomínaný obal


Máte aj vy čítačku?
Aký je váš názor na eknihy?
Prajem pekný deň ♥



4 komentáre:

  1. Ja mám tiež doma čítačku a hoci som na nej ešte stále neprečítala žiadnu knihu úplne celú, aj tak ju mám rada. Kúpila som si ju hlavne preto, že niekedy by som si aj čítala (napríklad vonku), ale nemám si kde položiť knihu a držať by mi ju bolo ťažke, tak na čítačke je mi ľahké pretáčať si strany a tak. Potom som ju chcela aj na čítanie po anglicky, mám tam aj rôzne akoby brožúrky o fotení, rôzne dokumenty, knihy ktoré sa už nedajú zohnať alebo aj príbehy od kamarátok, ktoré mi dali prečítať. Všetko si to jednoducho môžem hocikde šupnúť do čítačky a som rada, že keď potrebujem už nič nemusím čítať v mobile alebo na počítači. :) Okrem toho sa mi oveľa jednoduchšie číta každý deň Sv. Písmo, pretože je ťažké a hrubé a teraz ho ma celé v čítačke. :) Prvej som tiež bola akoby proti čítačkam, no postupne si ma získali hlavne tou šetrnosťou očí a už viem pochopiť, prečo si ju toľko ľudí zaobstaralo. Človeku sa stane akoby takou kamarátkou.
    Nerozumiem, prečo by tie argumenty mali byť výhovorky. Ja sa nemusím a ani nemám dôvod vyhovárať sa, keď vlastním čítačku. Ani to neznamená, že nie som verná knihám. Pre mňa je zase argument, že čítačky nahrádzajú knihy scestný, pretože to nikto nikdy netvrdil. (A nabíjať ich treba len raz za pár mesiacov, ja ju mám od júla minulého roku a nabíjala som len 2 krát) Je to len doplnok knihomoľa. Človek, ktorý nemiluje knihy by si potom určite nekupoval ani čítačku a zas ten, ktorý ich miluje by ju nepovažoval za náhradu. Knihy sú nenahraditeľné a jedinečné diela, ale aj čítačka má niečo do seba a tomu, kto to potrebuje dokáže pomôcť. Aj keď je pravda, že bez čítačky si viem život predstaviť, no bez kníh nie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 2x? Ja som tú moju musela nabíjať každé 3 dni a to som ju vždy poriadne vypla. Ale tak ja som si na tej mojej aj kreslila a tak.
      Výhovorky, pretože to povie každý jeden človek. Keď niekto neprečíta na nej ani jednu knihu (ako napríklad ja) a aj tak ju zbožňuje a nikdy nemal normálnu knihu ani len otvorenú tak to výhovorka je, pretože nepozná aké je to čítať z knihy.

      Odstrániť
    2. Lenže ja pochybujem, že niekto kto nečíta ani normálne knihy, si bude kupovať čítačku.

      Odstrániť